13-08-2011

Natuurlijk wisten we ook wel dat niet alles superleuk zou zijn. Er zijn gewoon dingen waar je niet blij van wordt: topes. Je wordt er gestoord van, ze verrassen je en kunnen schade toebrengen. Het is de Mexicaanse drempel; liefst net na een snelle bocht in de schaduw van een boom… Steiler dan de grafiekjes van jullie aandelen; te hoog voor iedere verlaagde auto. Het voordeel is dus wel dat je geen verlaagde Golfjes en Tigraatjes tegenkomt, en al die Kevers rammelen er vrolijk overheen. Wisten jullie dat de VW Kever hier tot 2003 gebouwd is; standaard met injectiemotor en CD-speler? Geweldig land. We verdenken de ‘tope’ ervan Mirjam’s spaken te hebben gebroken vorige maand, verder hebben we ze overleefd. ;-)

Mexico City was prachtig, ook al zullen wij nooit stadsmensen worden. De stad is enorm groot en de luchtvervuiling is zeker geen fabeltje; motregen prikt in je ogen als de spettertjes van een sinaasappelschil! Lang leve smog…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De stad ligt op 2500-2800 meter hoogte en is dus heerlijk koel. Iedereen maakte zich zorgen over ons bezoekje aan Mexico City, wij ook, totdat we Garry en Ivonne ontmoetten. Het was geweldig om negen dagen bij hun te zijn; prachtige gesprekken en een eerlijk verhaal over deze wereldstad. Er zijn zeker enorme problemen, maar gelukkig worden toeristen met rust gelaten. Net als in iedere grote stad, moet je gewoon op je spullen letten, dan is er niets aan de hand. We hebben ons hier in elk geval geen moment onveilig gevoeld!

Mexico City staat bekend als een criminele stad. Maar gelukkig is er meer dan dat. Mooi voorbeeld: het busvervoer. Voor 30 eurocent spring je in een bus die privé gereden wordt; de bestuurder neemt dus zeker iedereen mee omdat het zijn brood betreft. Wanneer de bus vol is, klimt iemand in de bus via de achteringang. Zou iemand in zo’n situatie in Nederland z’n strippenkaart afstempelen? Velen niet gokken wij. Hier gaat echter een bankbiljet van passagier naar passagier richting de bestuurder, en een minuutje later wordt het wisselgeld doorgegeven naar achter… geweldig toch?

In de stad zelf hebben we het paleis, de kathedraal en een ruïne bezocht; beetje toeristisch verhaal. Het is allemaal prachtig mooi, maar gewoon niet echt ons ding. Het blijft leuker om in een verloren dorpje een prachtig kerkje of dorpsplein te ‘ontdekken’ dan dit soort pracht en praal op een dienblaadje aangereikt te krijgen en te bekijken; toch is het een bezoekje waard. Ook hebben we een dag in het antropologiemuseum doorgebracht; wereldberoemd en zeker geweldig mooi! Bizar wat een prachtige culturen hier geleefd hebben, die bijvoorbeeld eclipsen konden voorspellen. De Mexicanen hebben een fascinatie voor de dood; in veel kunst komt het terug en ze hebben zelfs een Dag van de Dood, een nationale feestdag. Blijkbaar speelde dit in de oude culturen ook al, wat resulteerd in prachtig versierde schedels!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vervolgens hebben we zitten wachten op de laatste pakketjes met onderdelen voor de motoren; Mirjam’s koetje moest echt een paar nieuwe spaken en een balhoofdlager krijgen. Gelukkig kwam alles op tijd binnen, en heeft Daan met Garry de boel vervangen; wederom een flinke klusdag!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op zondag mogen alle Mexicanen gratis alle musea in, een ideale dag om je je overzeese gasten mee te nemen naar de piramiden net buiten de stad. Niet de hoogste van de wereld (op 3 na…), maar wel de grootste qua volume en werkelijk prachtig! Heel bizar om in zo’n prachtige oude, verlaten stad te mogen lopen en te dromen; je in te beelden hoe het moet zijn geweest toen het hier wemelde van de kleurrijke mensen.

Na het stadsleven hebben we de natuur weer opgezocht. Twee lange rijdagen richting het zuiden brachten ons naar Zipolite, een zwemparadijsje! De rijdagen waren geweldig; de motoren liepen als een speer en de wegen lijken te zijn gemaakt voor motorfietsen; prachtige bochten door schitterende jungle; met als kersepit in de taart de verraderlijke topes! In Zipolite kun je hangmatten huren om in te slapen op het strand; wij hebben ons muskietennet maar weer opgezet/-gehangen op de eerste verdieping van een palapa en horen heel de nacht de branding. Het uitzicht is prachtig, de sfeer geweldig en uiteraard is het weer bloedheet! Om af te koelen zijn we maar een dagje gaan snorkelen, ook wel lekker om soms even de toerist uit te hangen en op een bootje te springen richting open zee. De helmcamera is waterproof, en vastgeknoopt aan een scheerlijn mocht die mee zwemmen; de onderwaterfoto’s zijn het resultaat!
P8122188-25
We hebben natuurlijk ook weer filmpjes gemaakt, maar Daan is nog steeds te lui om er iets moois van de knippen-plakken J. We hebben rond zeeschildpadden gesnorkeld (dezelfde soort als van de eitjes…) en mochten getuige zijn van een ander deel van het voortplantingsproces; geweldig om de gehele cyclus te hebben gezien! Het water is prachtig helder en warm; geweldig om in rond te neuzen. De vissen zijn zwemmende schilderijtjes en we hebben zelfs dolfijnen gezien vanuit de boot! Misschien dat iedereen eens in de oceaan moet snorkelen om te beseffen hoe kwetsbaar deze eigenlijk is… ’s Avonds hebben we heerlijk zitten borrelen (Tequila met vanalles…) met een stel uit Australië, en vandaag een dagje ‘website-onderhoud’.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Morgen weer op pad, richting het zuid-westen!