03-09-2011

Tijdens de reis hopen we veel authentieke mensen en culturen tegen te komen en Guatemala biedt dat zeker! Mexico is prachtig, interessant en heeft zeker prachtige culturen. We babbelden wat met de Indianen in Copper Canyon en ontmoetten Maya’s in het zuiden; toch is Mexico enorm westers. Natuurlijk, het wemelt van de tortilla’s en een halfje bruin is wat minder gangbaar dan in Nederland, toch zie je enorm veel invloed van de moderne VS.

Guatemala is net een tikje authentieker. Houten kozijnen zijn ongeschaafd en de vrouwen lopen in de meest prachtige traditionele kledij. Ook hier heb je wel veel reclames en schreeuwerige uithangborden zoals het kapitalisme voorschrijft (in bijvoorbeeld Belarus zie je dat absoluut niet!), maar verder lijkt Guatemala wat ‘simpeler’, wat rustiger en relaxter; ‘het draait wel aardig, dus we laten het zo’, beetje dat idee. Kijk bijvoorbeeld niet raar op als je een heel beroemde kerk gaat bezoeken met gids en al, en dat de kerk die dag net dicht is… ach, ‘de buitenkant is interessanter dan de binnenkant’, op naar de volgende bezienswaardigheid! De sfeer is gewoon lekker gemakkelijk; straatmuzikanten en zwerfhonden genoeg, heerlijk eten op straat en iedereen is te porren voor een babbeltje en een glimlach! Kortom: weer een nieuw land, nieuwe kansen, nieuwe indrukken en uitdagingen!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dat relaxte merkten we al meteen bij het binnengaan van Guatemala. Eenmaal bij de grens, wat niet meer bleek dan een paar formaliteitenhokjes en een slagboom, viel het allemaal wel mee. Natuurlijk hangen er meteen een dot geldwisselaars om je heen, en na flink onderhandelen (30% hogere inruilwaarde bij elkaar gepraat, misschien vanwege Daan z’n marktplaatservaring? ;-) )  kun je hier een betere ruil doen dan bij de bank. Ook werden de motoren ingespoten met insecticide, geen idee hoeveel zin dat heeft met al die jungle om je heen, maar goed! Check wel al je invoerdocumenten goed, want ze vinden het niet zo ‘importante’. Deze houding werkte enorm in ons voordeel. Heb je in de VS geen telefoonnummer om in te vullen, dan krijg je het stempel ‘buitenaards’ op je voorhoofd en is het allemaal enorm ingewikkeld. Hier is het ‘niet belangrijk’, dus na 45 minuten waren we ‘vrij’ om Guatemala in te rijden en ondanks het slechte weer was dit geweldig. Werkelijk prachtige rotswanden en maïsplantages, die zich vaak op enorm schuine hellingen bevinden. De jungle is lekker groen door het regenseizoen en de Guatemalanen zijn minstens zo vrolijk als de Mexicanen. Overal een praatje, een glimlach en een opgestoken hand!

Na 160 mooie kilometers met slechts een paar druppels regen zijn we aangekomen in Quetzaltenango, de op één na grootste stad van Guatemala. Quetzaltenango (in de volksmond ‘Xela’, lekker makkelijk ;-) ) is prachtig; koloniaal en het centrum is mooi opgeknapt zonder de boel te verpesten. Het straatleven is ook hier aanwezig; marktkramen en muziek en dus hoef je je niet te vervelen. Het is allemaal heel vrolijk, zelfs begraafplaatsen zijn kleurrijk, al spannen de bussen de kroon. Hier rijden enkel Amerikaanse schoolbussen met veel levenservaring, allemaal prachtig beschilderd en met vrolijke muziek en kleurrijke passagiers… Ook zie je prachtige muurschilderingen, zelfs met de Nederlandse Jip, Janneke en Takkie!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omdat we de komende maanden nog door Spaanstalige landen rijden, moet het er toch van komen: de schoolbanken in. We hebben ons ingeschreven voor tweeënhalve week les, vijf uur per dag en ‘homestay’,  dus wonen bij een Guatemalaanse familie. Het idee wat we hierbij hadden was toch een beetje ‘low effort, high gain’… dus ‘docenten’ die maar magertjes Engels spreken en niet écht goed les kunnen geven, en een gezin wat je de afgesproken hoeveelheid eten geeft en een bed, maar niet meer dan dat. Niets blijkt minder waar! De school is heel professioneel en onze docent Karin heeft enorme kennis van zaken; na vijf uur les val je thuis simpelweg in slaap! Het gezin is een groot feest. Papa, mama, drie kinderen en een kleinkind van 6; allen babbelen wat met ons en de kleinste turf vermaakt zich prima door onze taalfoutjes te corrigeren. Onze ‘mama’ hier is heel traditioneel (dus we eten bergen tamales) en kookt simpelweg geweldig, voornamelijk authentieke gerechten en enkel met verse ingrediënten; wat wil je nog meer? Gelukkig valt het hier mee met het eten van insecten en larven… Bananen zijn hier toch echt een ander voedingsmiddel dan in Europa; naast fruit is het ook de ‘zetmeelbasis’ in veel gerechten, heerlijk!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij de lessen zit ook een pakket van activiteiten om de omgeving en de stad te verkennen, van het leren dansen van de Salsa (althans, de eerste pasjes…) tot vulkaanexcursies. Ideaal na een ochtendje les, heerlijk er opuit met een gids en dit prachtige land beter leren kennen! Ook de gesprekken met de familie hier dragen daar natuurlijk aan bij; heel bijzonder om op zo’n manier een cultuur te leren kennen… je ziet simpelweg ook de andere kant van de medaille!

Er staan 500 jaar oude kerken, worden heerlijke lokale likeuren gebrouwen en de omslagdoeken op straat worden gemaakt op heel oude weefgetouwen… bizar hoe hard mensen werken om brood op de plank te krijgen; mooi om te zien dat dergelijke oude machines nog prima werken. Op de foto hieronder is een weefgetouw te zien wat dagelijks gebruikt wordt, en gezien de ‘lagerschaal’ ook al langer dan een tijdje!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Quetzaltenango betekent iets als ‘stad omgeven door tien vulkanen’ en die vulkanen hebben zeker invloed op het leven hier. Er zijn hier (soms behoorlijk rijke maar authentieke) dorpen die enorme groente verbouwen in het vulkaanstof; radijzen formaat tennisbal zeg maar. Ook zijn er diverse badhuizen, baden en bronnen die verwarmd zijn door de vulkanen en dus helemaal ‘eco’ zijn. De concentratie zwavel is enorm hoog in het badwater, maar dat noem je dan ‘gezond voor je huid’ en voilá, iedereen blij! Toch heeft het iets bijzonders, om in de jungle in een natuurlijk warm bad te liggen en na te denken over de reis tot nu toe.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De natuur is hier echt prachtig;  ook al zit je op 2300 meter hoogte is de jungle levendig. Sommige dieren passen zich wel heel mooi aan aan hun omgeving… Zoek de gele… ;-) .
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We kunnen wel stellen dat ons leven verplaatst is van Nederland naar De Wereld, het voelt nu goed en relaxed en we genieten ervan. Het voelt nu als ‘leven’ en minder als ‘reizen’, dat geeft veel rust en ruimte om je open te stellen voor de sfeer van een bepaalde plaats. De haast is er compleet uit wat tot gevolg heeft dat we nu toch echt een beetje moeten gaan opschieten naar Panama! We moeten daar een boot halen half oktober, en hebben (-naar onze zin-) te weinig tijd voor alle landjes in Midden Amerika; luxeprobleem!