16-09-2011

Verschillen… tussen rijkdom en armoede, tussen jungle en gebergten! Deze update heeft even op zich laten wachten vanwege de cursus Spaans en andere ‘verplichtingen’; even langs Guatemala City en nog even een rondje Guatemala. De haastgevoelens van de vorige update zijn wat weggeëbd omdat we een boot geboekt hebben vanuit Panama ergens eind oktober; dat is twee weken later dan eerst gedacht waardoor we iets meer tijd hebben voor dit mooie stukje wereld. Wel proberen we het aantal kilometers wat te beperken, en dus vliegen we niet van uithoek naar uithoek, hoe mooi die uithoeken ook kunnen zijn. We hebben nu grofweg een week per land t/m Panama, wat niet veel is maar de landen zijn relatief klein!

De Spaanse les hebben we afgerond met een heus diploma, al moeten we beiden wel erkennen dat we door alle werkwoorden en vervoegingen door de bomen het bos niet meer zo zien. Oefenen en nog meer oefenen lijken de enige oplossing, dus we hebben goede voornemens! De laatste week in Xela (Quetzaltenango) was geweldig; we hebben veel lol gehad, veel bier gedronken en natuurlijk heerlijk gegeten bij de familie. Uiteindelijk zelfs een heus mini-afscheidsfeestje, ditmaal zonder scoutinggebouw.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na dik twee weken in de stad kriebelt het toch om de natuur in te gaan, op naar Lago de Atitlan! Dit prachtig heldere meer in de jungle is enkel te bereiken via een idioot steile weg (4000rpm in de eerste versnelling naar beneden, voor de kenners) en prachtige uitzichten. De verkeersborden overdrijven wel een beetje…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
We vonden een prachtig hotel in San Pedro, een leuk dorpje aan het meer en een afdak voor het hotel; de motoren droog en eindelijk weer eens zelf koken, ook wel prettig! Om het meer te verkennen hebben we twee kano’s gehuurd en zijn we naar een mooi dorpje gevaren, San Marcos. Enorm toeristisch, en dat vermijden we eigenlijk voornamelijk. Des te groter is dan de schok wat toerisme met mensen doet; blijkbaar zorgt een constante stroom van bezoekers voor mogelijkheden tot het uitwringen van de toeristen, hoge fooien te eisen en te klooien met prijzen en wisselgeld. Erg jammer, en dus vertrokken we na wel 10 minuten weer per kano!
DCIM100GOPRO

Uiteindelijk nog een rondje Antigua gedaan, een prachtige koloniale stad vlakbij Guatemala-stad. Geweldig mooi, maar niet echt authentiek en opnieuw heel erg toeristisch! Gelukkig nog wat nieuwe fruiten mogen proeven en de motoren door het hotel mogen rijden om ze in de achtertuin te kunnen parkeren; een buitenkansje! ;-)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Door de overdekte markten af te struinen kun je de Guatemalteekse prijzen betalen voor een lunch: heerlijke gestoofde kip met rijst en groente voor iets meer dan een euro p.p., met een glas Jamaica!

Guatemala-stad was een luxe, voor ons althans. Onze gastheer Julio(wederom via internet opgeduikeld) woont in een ‘compound’ met beveiliging en de dienstmeid waste onze vaat en kleding; heel confronterend. Ik kan niet echt zeggen dat het fout is, maar wel apart om zo van dichtbij te zien; de armoede in Guatemala valt niet te ontkennen, maar ook het aantal Range Rovers en 1200GSA’s niet… In de stad nog een rondje gedaan om een pakketje op te halen bij het postkantoor, iets waarvoor je zeven keer in de rij moet staan! Pakketje opvragen, pakketje zien en inhoud bekijken, invoerbelasting berekenen, naar de bank om te betalen, naar een hokje om de betaling bij de belastingdienst te brengen, naar het postkantoor om te laten zien dat je betaald hebt, in de rij staan om je pakketje te krijgen. Heerlijk toch? Dus nu nooit meer mopperen dat het postkantoor in NL zo’n traag drama is!

Omdat natuur toch het prettigst blijkt voor ons vertrokken we richting Lanquin, een klein dorpje in de jungle; geen idee wat ons te wachten stond maar het moest prachtig zijn. Na een uurtje offroad rijden, hadden we het dorpje gevonden, en het hotel/hostel bleek een paradijsje: palapa’s, sauna, koeien en kippen rondom je hutje en overal hangmatten.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Helaas hadden we geen rooie rotcent (relatief dan) omdat we moesten tanken en alleen cash konden betalen, en in Lanquin is geen pinautomaat; dan sta je als westerling toch maar mooi te kijk(-en)! Op zich een uitdaging om goedkoop te leven en we zijn dan ook maar lekker zelf aan het koken geslagen onder een afdakje.

Om verder richting Honduras te gaan zijn we verder de bergen ingetrokken; wederom een flinke dag offroad rijden! Prachtige paden, soms gladde blubber en wat diepe plassen, verder viel het wel mee. De motoren houden zich prima, niemand is op z’n kant gegaan en we vermaakten ons prima! Heerlijk om zo een beetje door de jungle te tokkelen en op een marktje onderweg wat verse kaas en warme tortilla’s te kopen; dát zijn de sfeervolle momenten en niet de toeristische plaatsen uit de Lonely Planet!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De verschillen in landschap en cultuur vallen ons te weinig op was de conclusie vanmorgen. Omdat we langzaam van noord naar zuid rijden wijzigt alles rustig; je stapt niet uit het vliegtuig in een andere omgeving. Hierdoor lijkt het soms wat ‘oninteressant’, totdat je stil gaat staan en goed rondkijkt… bananenbomen, kokospalmen, huizenhoge bamboe, woeste rivieren en honderden kleurige vlinders; dit is waanzinnig mooi! Zelfs als Mirjam even vast komt te staan in een modderige aardverschuiving over het onverharde pad is het uitzicht mooi!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA