13-12-2011

Vulkaan Chimborazo; als je de aarde als perfect rond beschouwt de hoogste piek op aarde. Je ligt lekker te slapen (Mirjam) in de op-een-na-hoogste refuge hier, of je ligt te denken: ‘start die motor morgenochtend wel’ (Daan). De rit er naartoe was fantastisch; ondanks regen en mist een prachtige tocht naar 4800 meter hoogte. Uiteindelijk beweerde de GPS dat we toch echt op 4867meter hoogte sliepen, samen met de motoren die niet meer stationair wilden draaien. ’s Nachts ging het sneeuwen, werden de klimexpedities afgelast en begon Daan toch echt te denken: zullen de motoren nog wel starten in de vrieskou morgen?

PC135056

Ecuador; eerst zijn we beland in San Gabriel met twee Canadeese stellen en een kind van 12 (!).
PC034584-1

Lekker eten; het lokale gerecht hier is gefrituurd/gestoofd varken… maar dan ook een heel of half varken in een hoek van het restaurant, goedkoop bier en spotgoedkope benzine. We hebben wat klusjes gedaan, broeken laten repareren en wat aan de BMW’s van de Canadezen gesleuteld (jaja…;-)). Uiteindelijk zij we met z’n tweetjes vertrokken richting Quito, de hoofdstad waar we totaal geen verwachtingen van hadden. Geen idee waarom, maar we hadden nooit iets gelezen, iets opgezocht noch nagevraagd over deze stad. We waren uitgenodigd door een Africa Twin rijdende Ecuadoriaan… wellicht had hij wat onderdelen nodig? ;-) Fernando bleek onze leeftijd, had z’n AT net 3 maandjes (met 13.000 km op de teller!) en wilde over een maand vertrekken voor een reis van zes weken door Zuid Amerika en in juni 2012 voor een wereldreis van Europa naar Azië; deze maand had hij uitgetrokken om z’n motor aan te passen en te leren kennen, ook in die volgorde. Al snel bleek dat we bij hem zouden logeren, in z’n appartement met prachtig uitzicht over de oude binnenstad. Het moet gezegd worden: Quito is een van de mooiste en meest sfeervolle steden die we ooit gezien hebben! Fernando heeft ons wat avonden mee op stap genomen, met als klap op de vuurpijl het jaarlijkse feest met gratis concerten en late uurtjes in een discotheek. Door de stad rijden bussen met fanfare op het dak, iedereen springt ‘aan boord’ en danst als een malle; ook in de discotheek speelt er een band met lokale muziek om 2 uur ’s nachts en gaat het publiek compleet los; inspirerend ;-) .
PC054688

PC064756

Verder heeft Daan Fernando’s Africa Twin uit elkaar gesloopt, aangepast en hebben ze samen heel de motor doorgenomen, erg leuk om te ervaren wat we toch van die motoren weten; Mirjam praat vrolijk mee over versnellingsbakassen en tandwielproblematiek!
PC064783

Omdat er niets te krijgen is voor de Africa Twin in Ecuador (en importbelasting hoog is) wordt alles zelf gemaakt. Daan z’n motor ging mee als voorbeeld naar de lokale ijzerboer, en voila, valbeugels: 20 dollar, kofferrek 25, uitlaat 50. Bang voor problemen in Europa met een zelfgemaakte uitlaat; dan graveren we er wel even een E-keurmerk in; geweldig! De stad zelf is gewoon prachtig; hopelijk spreken de foto’s voor zich. Ook een nieuwe nr.1 qua straatvoedsel: Empanadas de Morocho, een gefrituurde graansnack met heerlijke vulling! Een half uur in de rij gestaan tussen de lokale bevolking, dan weet je dat je de goede eettent te pakken hebt!
PC064844

Quito ligt op 2800 meter hoogte, en op jacht naar warmte zijn we op advies van Fernando naar de jungle vertrokken, Tena. Een klein stadje, niet veel te beleven, maar een leuk sfeertje en een prachtige rit er naartoe en ideaal om de jungle te verkennen. We hebben een lange ochtend rondgetrokken door de jungle en prachtige vlinders en Toekans gezien. Vooral de sfeer en de geluiden in de jungle maken een enorme indruk; zo’n ecosysteem lijkt zo enorm sterk maar is zo verschrikkelijk kwetsbaar…
PC114962  

In Panama kwamen we een Ecuadoriaan tegen die ons uitnodigde. Stom toevallig liepen we hem in Tena op straat tegen het lijf, en bleek hij vlakbij te wonen! Al snel werden we uitgenodigd voor een BBQ en crossten we naar z’n huis in de jungle; prachtig. Het huis is compleet open en de vogelspinnen liepen vrij rond! Uiteindelijk zijn we de volgende dag weer bij hem langs gegaan, dit maal om Oerhollandse Pannenkoeken te bakken. Jordan en Sandra uit Canada gingen gezellig mee, en we hebben in 2,5 uur voor acht man pannenkoeken met spek en ‘Queso Fresco’ gebakken; ze vonden het heerlijk. Schenkstroop konden we nergens vinden, maar we hebben zelf iets gemaakt wat er verrassend veel op leek! Het is toch ook wel waar dat je van reizen gaat ontdekken dat Nederland heus wel wat cultuur heeft ;-) . Misschien hadden we hutspot moeten proberen?
PC104944

Na Tena zijn we naar Vulkaan Chimborazo gegaan, 6310 meter boven zeeniveau maar de piek is verder van het centerpunt van de aarde verwijderd dan Mount Everest. We hadden een wild plan om hem wellicht te beklimmen, helaas bleek dit niet mogelijk zonder klimgerei. De rit ernaartoe was prachtig, al was het een gevecht in de mist en regen. Dan is het toch behoorlijk zwaar met de motoren op wegbanden, zeker als de modder zich de volgende ochtend vermengt met sneeuw!
PC135064

We hoorden onderweg dat we niet met motorfietsen naar boven mochten rijden, maar hebben geen verbodsbord gezien en werden nergens weggestuurd. Eenmaal bij de refuge aangekomen bleek deze vol te zitten. Ze vonden het maar raar dat we daar stonden met de motoren, en helemaal niet kwamen klimmen. Blijkbaar leek het ze ook wel interessant, want we mochten gratis blijven slapen in de eetruimte; geweldig! Leuke praat met de klimmers (ook een volk met een tik natuurlijk) en de gidsen; hun klimtocht ging helaas niet door vanwege sneeuwval.

De motoren wilden amper starten, maar uiteindelijk glibberden we weer vrolijk de berg af naar warmer weer; een afdaling van 4867 meter naar 256 inLa Maná, opnieuw in de jungle.Hier lekker alles te drogen gehangen, een fles bier en een zak chips gehaald en een update gaan schrijven!