09-01-2012

Ceviche, het lokale gerecht van Ecuador en Peru. Feitelijk gewoon rauwe vis, maar dan ‘gekookt’ in limoenzuur. Klinkt smerig, maar vergeet onze Hollandse Nieuwe niet!

Na de hoge bergen en de regenachtige jungle zijn we naar Bahia gereden, een strandplaatsje waar we een mooi hostel hebben gevonden. Althans, gevonden… we ontdekten voor de deur dat we de derde lekke van de reis mochten gaan repareren, en dus was het niet echt handig om verder te zoeken. De kust heeft toch wel z’n charme; in plaats van vleessoep en gefrituurde kip met rijst en bonen eet je dagelijks garnalensoep met vis en rijst en bonen; geweldig! Ook is het weer geweldig, heerlijk warm overdag en relatief koel in de nacht. Bahia was wel duur(-der), dus zijn we naar Canoas gereden om te kamperen; helemaal top! Gezellig met wat backpackers bij een hostel gekampeerd; goedkoop en op loopafstand van het strand. De lokale vis-, groente- en fruitverkopers lopen rond met een bakfiets met hun koopwaar. Het resultaat was een gezamenlijke BBQ met heerlijke verse vis en groenten; heerlijk om zo te relaxen en te genieten van dit land.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ecuador is zeker niet minder leuk dan Colombia, en omdat Ecuador minder groot is, zit je met een paar rijden in een heel ander gebied (jungle – bergen – kustgebied). Ook geweldig: het is hier zomer en dus zitten we voor de tweede keer dit jaar in het mango-seizoen! Heerlijk zoet, en vaak gewoon naast de weg te vinden!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een paar stranddagen vertrokken we naar het zuiden, naar ‘Galapagos por los pobres’, ofwel ‘Galapagos voor de armen’. Dit is een klein elandje 42 km vanaf de kust waar je vogels kunt bekijken; dikke pret dus en binnen ons budget! Omdat de benzine natuurlijk geen drol kost in Ecuador werden we door een bootje met 300pk naar het eiland gestuwd en hebben we heerlijk een dag rondgelopen en gesnorkeld. Overal vogels, zeeschildpadden naast de boot en enorme kleurrijke vissen voor je snorkel; dat soort werk. De vogels zijn gewend aan mensen en hebben eigenlijk amper natuurlijke vijanden op het eiland; je kunt dus heel dichtbij lopen, ideaal voor wat leuke plaatjes! En die ‘Blue foot boobies’ zijn schitterend toch?
PC225272

De hostel eigenaresse was een prachtmens; heerlijk druk en een waanzinnige schat. Samen met vier andere backpackers hebben we alle ingrediënten gekocht voor een enorme schaal Ceviche (2 kg rauwe Dorade-filet!) en ze heeft ons voorgedaan hoe je authentieke Ceviche maakt; heerlijk! De vis ziet er gekookt uit, voelt gekookt maar is dus nooit warm geweest wat resulteert in een heel pure smaak!
PC215179

Na de kust zijn we richting Cuenca gegaan, onze laatste redelijk grote stad voor de grens. Onderweg hoopten we kerst te vieren in een mooi park in de tent, maar vanwege het slechte weer zijn we beland in een goedkoop hotelletje in een suf dorpje. ’s Avonds maar een fles wijn gekocht en een film gaan kijken op de laptop, komt de hoteleigenaar ons een kerstmaaltje brengen!

Eenmaal in Cuenca , na een paar uur zoeken naar kettingvet en een voorband (… de banden waren echt op, en we hebben er maar drie meegenomen uit Colombia…) resulteerde in een praatje bij een leuke motorzaak en een uitnodiging om bij iemand te komen logeren! Dit bleek een prachtig appartement te zijn, en prompt werd Daan weer ziek (en Mirjam een beetje) en hebben we dus een paar dagen in bed/bad gelegen om bij te komen. Heerlijk om dan gebruik te kunnen maken van iemands gastvrijheid! De stad is mooi, een soort mini-Quito en dus ook vol met koloniale gebouwen en kerken.
PC265376

Eenmaal opgeknapt wilden we de natuur in; op naar Parque National Cajas. Kamperen bleek niet mogelijk met de motoren naast de tent, en dus hebben we de tent bij de motoren opgezet; op de parkeerplaats dus. Het park is prachtig, we hebben heerlijk gewandeld en genoten van de uitzichten en de rust. ’s Nachts enkel ‘verstoringen’ van vuurvliegen en insectengeluiden; wat wil je nog meer? Een Ecuadoriaanse familie vond onze koffie donders interessant; vroeg waar we dat warme water vandaan getoverd hadden… en was vervolgens compleet geintigreerd van onze benzinebrander: ‘Mogen we onze lunch bij jullie opwarmen?’. Natuurlijk mocht dat, wat resulteerde in een enorme gietijzeren pan met vlees en maïs op het kleine brandertje! De benzinedruk maar wat verder opgepompt :-) .
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de natuur zijn we weer terug gegaan naar Cuenca om Oudjaar te vieren met Jordan en Sandra, onze Canadeese vrienden. De eerder kapotte BMW pruttelde weer, en dus konden we elkaar weer opzoeken! In Ecuador maakt men poppen van vrienden/kennissen/collega’s om de draak te steken met elkaar, maar vooral om de poppen ’s avonds aan te steken; al dan niet volgepropt met vuurwerk! Ook zijn sommige straten prachtig versierd met poppen en bouwwerken, zelfs een hele smurfenfamilie mocht niet ontbreken! Om 12:30 leek iedereen naar bed te rennen en zijn ook wij onder de wol gekropen.
PC315500-5

De eerste januari zijn we zonder een al te grote kater opgestaan, en zijn dus meteen op pad naar ’t zuiden; Peru! We hoopten de grens te halen, maar door de slechte wegen haalden we het niet. Wel hebben we vier andere motorreizigers ontmoet, en zijn vervolgens samen opgetrokken voor een paar dagen. Alle vier reden ze op eenpitters met goed profiel, maar we konden ze heel stoer bijhouden. Althans, dat dachten we… een paar kilometer voor de grens won de modder het van ons. Eerst ging Daan onderuit (en hij was heel blij met z’n pak; toch een raar gevoel om over de modder en gravel te glijden ;-) ) en 300 meter later ging het mis met Mirjam; na een meter of 10 zonder controle te glibberen wist ze de motor zonder schade in de berm te parkeren. Toen we het spul weer optuigden kwam er een 4×4 langs die niet langs ons kon rijden omdat hij niet uit ’t spoor kon komen door de modder…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  

Ecuador verlaten kostte slechts 10 minuten, op naar Peru!