21-01-2012

Peru, we hebben het weer verlaten. De landschappen zijn daadwerkelijk prachtig, maar om heel eerlijk te zijn: na Ecuador en Colombia is het gewoon een beetje een anticlimax.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Qua aanbod van ruines kan geen land eraan tippen, maar ook niet qua corruptie en gezeur over geld bij hotels. We hebben natuurlijk ook veel lol gehad, maar ik (Daan) was het gewoon wel beu na een paar weken. Stel, je spreekt een prijs af in een hotel, laat de motoren zien etc., en nadat je naar binnen bent gereden gaat de prijs omhoog omdat de motoren groot zijn. Of je spreekt een prijs af, gaat je spullen halen en vervolgens gaat de prijs omhoog… Naast de corrupte politie uit het vorige verhaal hebben we hier gelukkig geen problemen mee gehad, op gezeur om een fooi bij het uitstempelen uit Peru na. Ook zijn mensen in winkeltjes e.d. vaak gewoon onvriendelijk, kortaf: “Kun je niet gepast betalen? Dan ga je maar lekker geld wisselen op straat…”. De schuld ligt misschien niet eens bij Peru; Ecuador en Colombia zijn gewoon te leuk en vriendelijk!

Iets waar we maar meteen eerlijk over zijn; we zijn niet naar Machu Picchu gegaan. Om er te komen moet je 8 km met een treintje (eigendom van een Amerikaans bedrijf, 14 dollar enkele reis p.p.), dan Machu Picchu nog in (70 USD, het park is eigendom van een commercieel bedrijf) en de eigenaren van de berg (Peruanen, hebben de vallei gekocht in 1910) krijgen er geen stuiver van. Het uitmelken van toeristen is hier wat doorgeslagen; we hebben aan de poort van een heel simpele kleine ruïne gestaan in de Sacred Valley, 25 USD per persoon entree. Dus wat doen Daan en Mirjam dan? Die gaan lekker op zoek naar kleine ruines en andere bezienswaardigheden die niet op de voorpagina van de Lonely Planet staan…en zien allerlei mooie dingen voor normaal geld! Dit element draagt misschien ook een beetje bij aan de ervaring in Peru. Samengevat denk ik dat Peru een beetje lui is; de toeristen komen toch wel. In Ecuador en Colombia zijn mensen dolblij met deze nieuwe ‘markt’!

Terug naar de leuke dingen: voor de Dakar Rally zat we in Huacachina, de oase in de woestijn. Daar kun je met een 4×4 mee de woestijn in, en dat gaat snel! Een Amerikaanse 4×4 met woeste V8, rolkooi, en volgas door de duinen!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dichterbij de Dakar kun je niet komen qua duinracerij denk ik, en het was zeker een ervaring. Natuurlijk was de 4×4 compleet afgeragd (tijdens fotostops werden er flessen water over de radiator gegoten…) maar het ging hard; duinen op, kuilen in. Ook gingen we sandboarden; op een soort snowboard de zandduinen af; zeker niet traag!

Na Huacachina zijn we richting Nasca gegaan, om de Dakar te gaan zien. Onderweg kom je dan langs de ‘Nasca Lines’, de ‘getekende’ figuren en lijnen in de woestijn waarvan niemand helemaal begrijpt wat de achtergrond is. Vanaf een schattig uitkijktorentje konden we een paar figuren zien, en later vanaf een heuveltop flink wat lijnen. Het ziet er eigenlijk heel simpel uit, als je je een paar dagen boos maakt maak je d’r zo een poppetje bij zeg maar. Toch leuk om dit te zien!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de Dakar in Nasca, waar jullie in de vorige update alles over hebben kunnen lezen. Nog steeds krijgen we er een warm gevoel over! En vergeet niet: in de super- en normale klasse van de trucks hebben Nederlanders gewonnen; in de normale klassen onze gastheren van het Finstral Rally Team! Gefeliciteerd! (jaja, we zijn nu natuurlijk helemaal fan ;-) )

De route ging verder naar Cusco, de Sacred Valley waar het wemelt van de ruïnes. Een prachtige rit van pakweg 600 km, waarvan het grootste deel boven de 4000 meter.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We reden samen met twee Australiërs en onderweg zijn we gaan kamperen in de Andes. Op 4300 meter, ons record tot op heden, en dus ijs op de tent en flesjes met warm water in de slaapzak; geweldig! Natuurlijk is de kou een drama, niemand zal dat lekker vinden, maar toch ervaar je op deze manier het klimaat zoals het is: puur.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

’s Ochtends liep er een herder langs, wij boden hem een bak thee en een gekookt eitje aan en een praatje is dan snel gemaakt. Hij had wat Alpaca’s en woonde een kilometer van de weg ergens in een vallei; hoe puur kan een leven zijn. Cusco zelf is erg toeristisch en we hebben er eigenlijk weinig beleefd. Wat gezocht naar onderdelen, hebben een ketting vervangen en vervolgens wat ideeën opgedaan voor de volgende dagen.

De eerste tocht ging naar de groentetuin van de Inca’s: Moray. Een enorm gat in de grond, waar de Inca’s hun gewassen veredelden en experimenteerden in verschillende microclimaten en mineralen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het resultaat: meer dan 3000 soorten aardappelen en mais; daar sta je dan met je beroemde bintje! De uitzichten zijn echt geweldig hier; besneeuwde bergtoppen en prachtige regenbuien in de verte! Na Moray zijn we naar Salinas gegaan, een zoutwinning een paar kilometer verderop. We hadden geen idee wat te verwachten, en juist dan is het effect heftig: opeens zie je een vallei vol met zoutbaden! We hebben er een rondje gelopen en het was echt prachtig; allerlei kleuren en prachtige kleine stroompjes met zout pekelwater om de baden te voeden!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vervolgens wilden we richting Bolivia; een rit van nog eens 650 km door de Andes. Koud, groen, ijl. Geweldig, al liepen de motoren niet harder meer dan 120/130. Wij reden pakweg 100/110 en dit resulteerde in het hoogste verbruik ooit: 1 liter op 11,9 km per motor… Toch was ook dit weer indrukwekkend; de uitgestrekte vlakten en enorme kuddes Llama’s en Alpaca’s, ook kom je op 3800 meter gewoon aardappelvelden tegen! We eindigden de dag op een parkeerplaats tussen Europese campers; een georganiseerde tour die mensen maakten met hun eigen camper. Gezellig een kopje thee gedronken bij een Nederlands stel; altijd leuk. De parkeerplaats hoorde bij een ruïne van enorme graven: Chulpas. Veel is verwoest door grafrovers en er worden graftombes herbouwd om een idee te geven van de pracht van deze bouwwerken.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een nacht in de regen reden we naar Bolivia; op naar het land van de kale vlakten en prachtige cultuur!