11-03-2012

Vannacht hebben we zitten drinken Chileense vrienden hier in Santiago, Chili, en we ontdekten opeens dat we vandaag precies een jaar op pad zijn! De eerste verjaardag van de reis, toch een gek idee. Wij hebben er wat op gedronken vannacht, beetje teveel zelfs, en blikken vandaag wat katerig terug. Dan droom je dus door de reis tot nu toe, denk je na over de feiten en ervaringen… en bedenk je dat het misschien wel leuk is om het samen te vatten voor de website.

Ook Faff, onze mascotte, vierde dus z’n eerste verjaardag met z’n vriendje Sjefke met een heuse slagroomtaart!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Statistieken, misschien heel saai. Toch geeft het een beetje weer wat we zoal uitgespookt hebben!

Oké, 366 dagen op reis (lang leve het schrikkeljaar ;-) ) met daarin:

 De Motoren- en Reisfeitjes

-         39.191 km gereden door 13 landen.

-         5 lekke banden gehad (3x achter, 2x voor).

-         3 keer olie vervangen, beide motoren.

-         We zijn bezig aan de 3e set banden.

-         We hebben beiden 1 USD smeergeld betaald toen we Guatemala ingingen, althans, we kregen geen bon en denken dat dit officieel niet hoefde. Hier snapten we het spel blijkbaar nog niet, want verder hebben we nooit een stuiver smeergeld meer betaald!

-         Wij zijn naar 4870 meter geklommen in Colombia, vanaf een camping op 4000 meter boven zeeniveau.

-         Met de motoren zijn we naar 4930 meter boven zeeniveau gereden in Bolivia… ;-)

-         Het laagste punt was -86 meter, in Death Valley, USA. Het verschil is dus meer dan 5 km!

-         De langste rijdag was 763 km in de USA, de kortste 24,2 km in Bolivia, en daar deden we toch echt 7 uur over :-S.

-         We hebben 36% van de tijd gekampeerd, waarvan 28 nachten wild.

-         We hebben 23% van de tijd bij mensen gelogeerd, waarvan 6% familie was, maar 17% wildvreemden!

-         Voor de reisnerds: we rijden sinds Guatemala met OSM, Open Street Maps. Gratis kaartmateriaal voor je Garmin, en sindsdien altijd beter dan betaalde kaarten of los kaartmateriaal! Echt helemaal geweldig; wij zouden echt niet zonder Garmins willen reizen.

-         We hebben heus moeten sleutelen onderweg omdat de motoren panne hadden, maar nog geen dag verloren door technische ellende. Da’s best zeldzaam onder motorreizigers en zeker ‘merkafhankelijk’ ;-) .

-         De herspaakte wielen door Haan Wheels zijn 75% goed, 1 wiel blijft gedonder geven en Haan geeft niet echt service meer; balen!

-         We hebben, na het weggooien van echt slecht materiaal, 61 Gigabyte aan foto’s en filmpjes geproduceerd. Vooral met de GoPro helmcamera gaat dat snel…

-         Bovenstaande data is allemaal via internet opgestuurd naar Nederland als back up; met dank aan Michiel en Dropbox; een prachtig gratis programma!

Ons Huis en de Huisraad

-         De tent is versleten in deze 129 nachten kamperen; we hebben onszelf gisteren een nieuwe cadeau gedaan (MSR Holler).

-         We zijn echt heel blij met de brander en het waterfilter (beiden MSR) en onze tarp. Die tarp leek enorm overbodig, maar gebruiken we heel veel en maakt een enorm verschil als het regent of juist zonnig is! Ook de hangmat is een traktatie; ook al gebruiken we hem weinig, soms is het echt heerlijk.

-         De motorlaarzen en –pakken hebben wel wat lossen naden enzo gehad, Mirjam kreeg een nieuwe rits in d’r jas. Verder is alles nog prima; wij vinden het bizar dat dit zich zo goed houdt. Ook de helmen (1 Shoei, 1 Arai) waren een heftige investering, maar zitten nog prima! Kwaliteit kost geld, maar betaald zich terug.

-         Onze intercom (Scala Rider G4) is een drama. Goede service van de fabriek; zij stuurden een compleet nieuwe kit op naar Guatemala. Helaas is dit pakket nooit aangekomen en dus hebben we nog steeds gedonder. Het systeem is 20% van de tijd onbruikbaar…

-         We zijn echt positief verrast door de service van Cascade Design (eigenaar van MSR, Thermarest, Sealline). Onze matjes gingen stuk, en kosteloos werden er nieuwe opgestuurd met FedEx (bedenk dat dat ongeveer 100 USD verzendkosten zijn…). Mede daardoor kochten we opnieuw een product van MSR: een aanrader!

 Wijzelf

-         Daan is 3 keer goed ziek geweest van het eten, Mirjam slechts 1 keer.

-         Ons record voor ‘niet douchen’ staat op 6 dagen.

-         Record voor ‘niet zitten op een toilet of hurktoilet’: 2 weken! Jullie zijn vast blij dit te weten…

-         Qua eten staat Mexico bovenaan… en ver ook. Het eten daar is geweldig, van grens tot grens.

-         Qua gastvrijheid staan Colombia en Ecuador bovenaan; geweldige vriendelijke mensen en prachtige reislanden! Ooit gaan we ernaar terug.

-         Qua natuur staat misschien toch wel de USA bovenaan; simpelweg om het rendement enorm hoog is. Je kunt alles goed en gemakkelijk bereiken en staat dus dagelijks op een prachtig plekje en ziet een geweldig park.

-         We hebben ons (echt waar!) slechts 2 keer ‘ongemakkelijk of onveilig’ gevoeld op deze trip; beide keren in de USA.

-         We zijn echt superblij met de steun van Michiel in Nederland. Alle belastingellende en papierwinkel wordt door hem afgehandeld, en da’s heus niet weinig. Bijvoorbeeld  een emigratieformulier met belastingaangifte; 58 pagina’s en 105 vragen! BEDANKT!

Hoogtepunten

-         De verscheping van Panama naar Colombia, met de Stahlratte. Gewoon helemaal geweldig! (we overwegen nog steeds om een paar maanden als vrijwilliger op dit schip te gaan werken)

-         De Dakar Rally in Peru; geweldig om dat eens van (heel erg) dichtbij mee te mogen maken. Finstral Rally Team: thanks!

-         De gastvrijheid van mensen; daar krijg je echt een warm gevoel van. Mensen die je thuis uitnodigen in een supermarkt, op straat… echt geweldig!

-         Het motorrijden in het algemeen; het is gewoon echt leuk om dit met een motor te doen! Het rijden zelf natuurlijk fantastisch, het voelt toch ook wel speciaal om ‘op je huisje met al je spulletjes’ de wereld rond te gaan, maar het brengt je ook heel gemakkelijk in contact met de lokale bevolking.

-         Sommige mailtjes en reacties van mensen, via email of de site. Het is echt heel leuk hoe, soms wildvreemde, mensen reageren op onze verhalen!

Dieptepunten

-         Het beleid in sommige parken van de USA. Sommige regeltjes slaan echt nergens op. Voorbeeld: 10 dollar extra moeten betalen voor een campingplaats van 35 euro vanwege een ‘tweede voertuig’, terwijl het gros met een complete touringcar op een plekje staat en gewoon 35 dollar aftikt.

-         De route door het zuiden van Bolivia; dit was gewoon echt te heftig en eindigde in heftige emoties. Achteraf wel heel mooi, maar dit is het enige stuk van de route wat we zeker NIET nog een keer zullen rijden in dezelfde weercondities. Op zich ook wel weer een hoogtepunt, haha!

-         Het regenseizoen. Het heeft zeker voordelen, maar in Centraal Amerika waren we het echt compleet beu.

En tja, wat nu… We zitten nu in Santiago, Chili en doen groot onderhoud. We geven natuurlijk geen fortuin uit aan een tentje om over een maand naar Nederland te komen; we reizen nog even door!

Na nog pakweg 3 maanden in Zuid Amerika zullen we de motoren in een container of vliegtuig proppen, en we hebben nog niet echt een idee waarheen.

De opties zijn nu: Zuid Afrika, Australië, Thailand. Wordt vervolgd!