31-05-2012

Zuid Afrika, het begin van ons Afrika-avontuur. Misschien vertrekken we wel een beetje vanuit ‘thuis’, wat Zuid Afrika is echt heel Nederlands. Samengevat: je kunt prima communiceren in het Nederlands versus Afrikaans (voor wie wil, je kunt zelfs vrolijk in het Afrikaans meezingen met de karaoke mocht je dat willen…) en ze eten ‘boerekost’; aardappelen, groenten, stukje vlees. Hoe Nederlands wil je het hebben?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is best indrukwekkend eigenlijk, om de plaatsnamen gewoon te kunnen lezen (soms best grappig, zoals ‘Drie en twintig rivieren’ en zelfs ‘Schiermonnikoog’ als plaatsnaam), een Nederlands Hervormde Kerk genaamd ‘Winter Rust’ en zelfs poffertjes zijn hier heel gewoon!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toch zijn er ook verschillen; 90% van de bevolking is donker en dat werkt nog steeds niet echt samen met de witte of gekleurde bevolking (ter info: de ‘gekleurden’ of ‘colored’ zoals ze zichzelf noemen zijn een mix tussen blank en donker, maar mixen vandaag de dag over het algemeen niet meer met blanken of donkere mensen). Geen idee hoe dit opgelost moet worden, we hebben eigenlijk alleen nog de witte bevolking gesproken over dit dilemma en willen zeker de andere kant van het verhaal nog horen. De criminaliteit liegt er niet om (denk aan huizen als bunkers, en zelfs ijzeren hekken voor de trap naar de bovenverdieping) maar ook de verschillen zijn enorm. De één heeft niets, de ander heeft een landgoed. Het gekke is dat de ‘ander’ ook zwart kan zijn; lastig hè?

Het bizarre is toch wel dat wij in de ‘westerse wereld’ vooral lezen dat de donkere mensen hier zo gediscrimineerd worden. Het tegendeel lijkt echter waar, na 1994 (einde van de Apartheid) is de regering momenteel overwegend zwart en is er in de wetgeving sprake van positieve discriminatie van de donkere bevolking en zijn er dus heuse wetten tegen de blanken. Al met al geeft het een klotesfeertje; je proeft gewoon dat je met de nek aangekeken wordt als je als ‘witte’ door dit land reist en dat is toch erg jammer. Eenmaal aan de praat lost dit wel op, maar de eerste blik is meestal toch vol argwaan omdat men natuurlijk denk dat wij bij de witte bevolking van Zuid Afrika horen.

Iemand vertelde ons dat dit land een paradijs zou zijn zonder bovenstaande ellende, en ik geef toe: dat klopt. Je rijdt hier heerlijk offroad, en hoort opeens door de intercom: “Hey, een giraffe vlak naast de weg, op een meter of 5 afstand, coooooooool!”. En dan niet een giraffe achter een hek, maar gewoon lekker in de natuur. Dat is oogverblindend mooi en indrukwekkend natuurlijk. De natuur is hier echt prachtig, het klimaat geweldig, en de poffertjes maken het natuurlijk helemaal af.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We hebben onze vrienden Nic en Henry (ontmoet in Peru, bij de Dakar Rally) opgezocht en een kleine twee weken bij Henry en zijn gezin gelogeerd en gefeest. De motoren werden opnieuw onder handen genomen (die hebben eigenlijk steeds meer liefde nodig naarmate de reis vordert…) en een plan gemaakt. We bezochten een geweldige kerel (Sam) in de bush, hij woont op een prachtig stuk land ver weg van de stad; een paradijs. Het feit dat daar een helikopter stond maakte het wel heel sprookjesachtig, zeker toen het antwoord op de vraag ‘of dat voor werk was’ werd beantwoord met ‘nee, hobby’! Sam bleek half Afrika te hebben bereisd met z’n motor en maakt GPS-kaarten voor reizigers; typisch iemand die ieder gravelpaadje kent dus. Met z’n allen maakten we een reisplan voor ’n maand of twee: Zuid Afrika, Botswana, Namibië, Zuid Afrika, Lesoto en weer terug naar Zuid Afrika. Na deze twee maanden hebben we mooi de kans om de motoren opnieuw onder handen te nemen bij Nic en Henry thuis om vervolgens naar het noorden te rijden, naar ‘huis’.

Omdat de route nogal wat zand inhoudt, hebben we gekozen voor ’n echte nop om de voorvelg (Michelin Desert), en dat bevalt prima! Bizar hoe een Africa Twin dan door ’n zandpad te sturen valt, en we kunnen nu veel meer genieten van de prachtige uitzichten. Waar we vroeger worstelden bij een beetje zand, zitten we nu de helmcamera te bedienen, met de GPS te frunniken en om ons heen te kijken; een wereld van verschil. Op naar het echte zand!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA