11-06-2011

De laatste week in Amerika was een mijlpaal. Een mijlpaal omdat het de reis door Amerika/Canada af ging sluiten, maar ook omdat we vanuit Arizona ‘de wereld in gaan trekken’. De echte ‘wereldreis’ begint misschien wel bij deze grens; daar wordt het anders, nieuw, moeilijker…

Gelukkig hebben we een heerlijke tijd gehad bij familie, zowel bij Piet en Dot (oom en tante van Daan) als bij Marjolein en Joe (nicht en neef van Daan). Ook Gerald (een neef van Daan) uit Canada kon het niet accepteren dat we de westkust van Canada overgeslagen hebben en is ingevlogen vanuit Galgary, Canada naar Arizona om ons (en ook de rest van de familie natuurlijk) te ontmoeten; geweldig! (gelukkig at hij veel grapefruits)
P6050922

Het blijft een maffe ervaring om te ontdekken hoe gedrag genetisch vastgelegd is; Marjolein is in de VS opgegroeid, maar is een kopie van Daan’s zus (wel iets rustiger ;-) ). We hebben er heerlijk genoten van de gesprekken, de verhalen, het zwembad en de enorme hitte; welkom in de woestijn! Heel interessant om elkaars jeugd te bepreken en te ontdekken hoeveel overeenkomsten er zijn, simpelweg doordat onze vaders uit hetzelfde nest komen. Natuurlijk moesten we ook onze ‘cultuur’ hier introduceren; we hebben boerenkool- en rauwe andijviestamppot gemaakt!
P6060937

Het is en blijft bijzonder hoe je je thuis kunt voelen bij familie die je niet vaak of nooit hebt ontmoet. Dit hebben we zeker zo ervaren tijdens alle familiebezoeken; vanaf dag 1 bij Geert en Barry.

Het motoronderhoud bij Zen Moto (Mesa, Arizona, USA) verdient een vermelding op onze site; hij staat ook onder de ‘sponsors’ nu. De eigenaar van het bedrijf, Dillon, is een geweldige kerel, compleet motorgek, opgegroeid op een melkveebedrijf (toeval?) en super service! We hebben er pakweg 1000 dollar achtergelaten, maar hebben ook een complete dag in z’n werkplaats door mogen brengen. Oliewissel, km-tellerreparatie, bandenwissel, kettingwissel en een algemene check up; de motoren hadden het nodig! Gelukkig hebben we niets geks kunnen ontdekken, de motoren draaien als een zonnetje, het olieverbruik is prima en de banden waren echt op. Daan wilde (misschien voor de looks? ;-) ) de banden achterop meenemen naar Mexico, maar Dillon en z’n bandenapparaat waren te verleidelijk. Vergeet ook niet dat het boven de 40 graden is overdag, dan is het een behoorlijk naar klusje om banden met de hand te wisselen.
P6080950
P6080944

De intercom die we hadden was stuk en dachten we te repareren met ingestuurde onderdelen vanuit Nederland. Eenmaal gemonteerd bleek er weer iets anders stuk :-S. Al met al is het systeem een week of 10 in gebruik geweest en nu dus voor de vierde maal defect; niet echt betrouwbaar. Omdat een intercom ook een stukje veiligheid geeft, zijn we richting een motorzaak gegaan en kregen we bijna 40% van een intercomset afgepraat! Nog steeds achterlijk duur, maar we rijden nu rond met het hipste systeem denkbaar; we kunnen theoretisch zelfs bellen op de motor nu.
Omdat we de reis zijn begonnen bij Geert en Barry in Canada (oom en tante van Daan), vonden we het wel leuk om de laatste nacht bij Piet en Dot te slapen (ook oom en tante van Daan). Dit was wederom heel gezellig, heerlijk gegeten en opnieuw mooie oude verhalen van oom Piet.
P6090970

Het idee om vroeg de grens over te gaan resulteerde in een nachtje in Tucson, Arizona. Gewoon een motel ingedoken, heerlijk gegeten bij ‘Waffle House’  (‘a redneck thing’, geadviseerd door Doug waar we in Alabama bij hebben gelogeerd) om de volgende ochtend vroeg Mexico in te gaan. Amerika verlaten was een eitje; Daan stopte maar omdat we ons groene visa-briefje in moeten leveren. Dit bleek inderdaad te moeten, al vonden ze het maar onzin dat we stopten. En toen? Toen gingen we Mexico in… Canada en Amerika waren echt gemakkelijk! ;-)