14-06-2011

Heel maf hoe je bepaalde planten, dieren, landschappen of wat dan ook als mijlpaal ziet; of misschien simpelweg als ‘een dingetje’. In Marokko vond Daan het al heel wat om met de motor tussen de dadelpalmen te staan, hier in Mexico staan gewoon heuse kokospalmen, en jaja, er hangen zelfs heuse kokosnoten in! Hoe ver van huis kun je zijn; welkom in de tropen!
P6130988

Een Mexicaans toeristenvisum van 180 dagen voor ons beiden was relatief snel geregeld, dat was niet het probleem. Het ging mis bij het verkrijgen van een tijdelijke invoervergunning voor de motoren. Amerikanen betalen een borg bij het invoeren van hun voertuig die ze terugkrijgen als ze terugrijden. Dit bestaat alleen aan de noordelijke grens, en als je dus in ’t zuiden het land verlaat, krijg je die borg nooit terug :-S. Na veel gedoe hadden we besloten dit verlies maar te accepteren, bleek men ons niet te kunnen garanderen dat we geen gedonder zouden krijgen bij het verlaten van Mexico…

Na drie keer op en neer rijden tussen een of ander douanekantoor redelijk dicht bij de grens en de plaats 10 km verder landinwaarts waar we ons visum hebben gekregen en waar weer een ander douanekantoor zit, werd het duidelijk: we moeten maandag een ‘transit-vergunning’ op laten maken bij een kantoortje, en dan mogen we zonder te betalen naar het zuiden. Terug naar de VS leek niet echt een optie (…want dan moeten we ons weer helemaal inschrijven, en er staan enorme rijen aan de grens). Hoe dan ook, we zijn ondergedoken in niemandsland (een soort van, eigenlijk is dit Mexico, maar we zaten daar legaal zonder permit voor de motoren) in een mooi motel (voor redelijk goede prijs) om te wachten tot we maandagochtend onze permit kunnen regelen. De Mexicanen zijn supervriendelijk, en om heel eerlijk te zijn: we hebben ons hier echt nog niet onveilig gevoeld ofzo!
P6110980
P6120985

Na twee nachten in het motel ondergedoken te zijn, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn opnieuw naar de grens gegaan. Er werden geen moeilijke vragen gesteld tijdens deze poging, dus dat hebben wij ook maar niet gedaan ;-) . Resultaat: een paar honderd dollar armer, maar een vergunning rijker; we mogen met de motoren Mexico in! Misschien scheelt het ook dat Mirjam de complete douaneafhandeling in het Spaans deed! Cool he? ;-)

Na een dikke 400km richting het zuiden zitten we nu in San Carlos, Sonora, Mexico. De stranden hier zijn prachtig, er is een heerlijk zwembad op de camping, het is allemaal prima betaalbaar en het bier gaat per fles van 1,2 liter; wat wil je nog meer?
P6141008

Owja, en we zijn nog niet afgeslacht ofzo; tot op heden zijn de Mexicanen supervriendelijk en behulpzaam! Een dakloze kerel was wel wat boos gisteren; we gaven hem geen geld en hij spuugde op het voorspatbord van Daan z’n motor. Hierna smeerde hij z’n middelvinger door z’n eigen spuug, en stak hem vervolgens op! ;-) Als dat het ergste is….

Voorlopig vermaken we ons prima; we blijven hier nog wel even plakken! Daan’s opa heeft hem ooit een tekening gestuurd toen hij nog klein was; wellicht dekt dat de lading ;-) .
opa